Liczba postów: 1,699
Liczba wątków: 144
Hmmm.
Powiem, że jakoś ubite to ono nie jest.
Układ mam taki, że jest ono raczej tak skierowane, że trochę wody grawitacyjnie z tej plastikowej puszki wypływa. Jakby było w drugą stronę, to by nie wypływało. Mokre to to jest cały czas.
A powietrze myślisz, że przeszkadza? Bo u mnie na pewno nie wypycha wszystkiego.
Mokre powinno być po całości. Ale ono jest tak higroskopijne, że nawet jakbyś pozostawiła to na stole, to za chwile byłoby mokre
Przerobię trochę system i podniosę wypływ, żeby było powyżej wlotu. To woda nie będzie uciekać.
Dzięki za wskazówki
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
W żywicy nie powinno być powietrza bo wtedy nie wszystkie ziarna żywicy mają kontakt z wodą. Nawet przygotowywanie złoża powinno być na mokro. Najlepiej wymieszać odpowiednią ilość żywicy z wodą i dopiero wtedy wlać do korpusu filtra (czyli kolumny jonowymiennej). Jak już się uda zrobić tak żeby nie było bąbli to trzebaby jakoś zabezpieczyć wylot, żeby powietrze się nie mogło dostać do środka.
Liczba postów: 554
Liczba wątków: 42
jak tylko uporam się z restartem - będę walczyć z DI - dzięki
kurde - niby proste, albe na to nie wpadłam xd
Ten to ma pomysły
Też się zastosuję!
To nie pomysły tylko praktyka z laboratorium. Większość kolumn chromatograficznych robi się "na mokro"
Stiep to powiedz mi jeszcze jak mam zapas żywicy - to dolać do niej wody RO - aby nie wyschła i dłużej zachowała swoje właściwości ?, czy sam worek z klipsem wystarczy ?
Powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana w takim stanie w jakim przyjechała. Zalanie RO też jej nie zaszkodzi.
hmmmm - było piknie przez chwilę
żywica z wodą wymieszana i wszystko cacay - brak powietrza
jednak cosik chyba mam źle - bo pojawiły się bąbelki w filtrze
No i dzisiaj po 4 m-cach TS skoczył na 10. Tzn. dzisiaj zmierzyłem
I rozpoczynam test żywicy Kalinowej

- data zapisana, zobaczymy jak długo pociągnie.
Aloha
I znowu wymiana żywicy. Ale tym razem powiązana z wymianą membrany.
Ostatnia żywica wytrzymała dokładnie: 40 dni. No trochę mało
Dlatego pomierzyłem przed żywicą i wyskoczyło mi TDS=35. Za żywicą było 15. Może ta żywica dała by jeszcze radę jakby nie musiała tyle przyjmować zanieczyszczeń, ale nie dałą rady.
Wymieniłem membranę z 50 na 75 (w tym samym rozmiarze). Wymiana żywicy (niby tym razem MB20) i ponowne pomiary.
Przed żywicą TDS=13, a za żywicą oczywiście 0.
Musze powiedzieć, że z 75-tka jest dużo bardziej przyjemna w obsłudze. Krócej się czeka na zapełnienie naczynka